top of page

Over Ons

Bezemer, met Nederlandse roots, is een bekende naam in Antwerpse binnenvaartkringen. Grondlegger is Johannes Bezemer, een schipper uit Alphen aan den Rijn die rond de eeuwwisseling in Antwerpen neerstreek, zich vestigde aan het Bonapartedok op de Sint-Laureiskaai op ’t Eilandje, de oude haven in Antwerpen, waar hij een winkel opende in scheepsbenodigdheden.


Rond 1900 verhuisde hij naar het Klein Nassaustraatje, eveneens op ’t Eilandje. Maar vóór hem, in 1855, had zich in de Antwerpse haven al een concurrent gevestigd die in dezelfde artikel handel dreef: de firma Claessens.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kocht Bezemer zijn grootste concurrent Claessens op en hij verwierf, nog vóór de muntontwaarding van 1945 in België (operatie Gutt) een nieuw pand aan het Verbindingsdok; de engte tussen Willemdok en Kattendijkdok. Die stek werd pas in 1970 verlaten en tevens werden toen alle scheepsbenodigdheden afgestoten, met uitzondering van de verfproducten. De firma, inmiddels vertegenwoordiger geworden van
Sigma-verven, verhuisde naar de Indiëstraat. Maar ook daar kwam Bezemer in het gedrang door de steeds strenger wordende milieuvoorschriften, waardoor de opslag van verf in een woonomgeving niet langer was toegelaten.
En zo verkaste (2002) de firma opnieuw en wel naar de Vosseschijnstraat (Kaai 140), waar in 2002 Dirk Mathys opdaagde om de vertegenwoordiging van Sigma en Bezemer over te nemen.

 

Heden bestaat de firma Bezemer & Co nv nog steeds en wordt gerund door Cor, nazaat van Johannes. Reeds sinds de laatste eeuwwisseling ligt nu de nadruk op de productie en verdeling van reddingsboeikasten in diverse toepassingen langs de waterwegen.

Bezemer is sinds 1969 premium partner en hoofdverdeler van Petrofina producten, wat later in 1972 ook de gekende Sigma Coatings op de markt heeft gebracht.

bottom of page