top of page

Wat is antifouling? Hoe gebruik ik het?

Antifouling is een speciale laag die aangebracht wordt op de onderkant van schepen om te voorkomen dat er zich algen, mosselen, zeewier en andere organismen vastzetten op de romp. Dit is belangrijk omdat deze organismen het schip kunnen vertragen en het brandstofverbruik kunnen verhogen. Bovendien kan het ook leiden tot vermindering van sterkte en uiterlijk van het schip, en in sommige gevallen tot structurele schade.

Antifouling werkt door het gebruik van chemicaliën die onaangenaam zijn voor de organismen die zich aan de romp van het schip willen vastzetten. Deze chemicaliën worden aangebracht op de onderkant van het schip in de vorm van een laag, en hierdoor kunnen de organismen niet hechten aan de romp.


Sommige antifouling-coatings werken door middel van een langzame afgifte van de chemicaliën, zodat de bescherming gedurende lange tijd blijft werken (zelfslijpend). Andere coatings werken door middel van een mechanisch effect, waarbij de laag zorgt voor een gladder oppervlak waardoor de organismen niet kunnen hechten (hard).


Zelfslijpende antifouling is een type antifouling dat zorgt voor een glad oppervlak waardoor de organismen niet kunnen hechten. Dit wordt bereikt door middel van een speciale coating die bevat kleine korrels die in beweging blijven wanneer het schip beweegt door het water. Deze korrels slijten het oppervlak van de romp af, waardoor het glad blijft en de organismen niet kunnen hechten.


Harde antifouling is een type antifouling dat zorgt voor een stevig en duurzaam oppervlak waardoor de organismen niet kunnen hechten. Dit wordt bereikt door middel van een speciale coating die bestaat uit kunststof of epoxy, die na het aanbrengen hard, stevig en permanent wordt. Na verloop van tijd zal het zijn invloed als antifouling verliezen en blijft er een harde verflaag achter. Na een paar jaar moeten deze volledige verwijderd worden.


Het verwijderen en vervangen van harde antifouling is een redelijk ingewikkeld proces en het is aan te raden om dit door een professioneel bedrijf te laten doen, we raden A&D Coating aan. Voordat de nieuwe antifouling kan worden aangebracht, moet het oude laagje antifouling grondig worden verwijderd om ervoor te zorgen dat de nieuwe antifouling goed hecht en effectief is.
0 comments

Comments


bottom of page