top of page

Wat is corrosie & roest en hoe voorkom je het?

Wat is corrosie en roest

Corrosie kan het metaal aantasten en zorgen voor vermindering van sterkte en uiterlijk, en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot structurele schade. Roest kan het uiterlijk van het metaal verpesten en kan moeilijk te verwijderen zijn. Gelukkig zijn er manieren om corrosie en roest te voorkomen, door het gebruik van speciale coatings en verf.


Corrosie is het proces waarbij metaal oxideert en oplost als gevolg van blootstelling aan zuurstof en water. Roest is het zichtbare resultaat van corrosie, en bestaat uit rode of bruine korrelige verkleuringen op het metaal.

Hoe kun je corrosie en roest op metaal voorkomen?

Gelukkig zijn er manieren om corrosie en roest te voorkomen, door het gebruik van speciale coatings en zinklagen. Deze coatings vormen een barrière tussen het metaal en de omgeving, waardoor blootstelling aan zuurstof en water wordt verminderd. Hierdoor kan het metaal minder snel oxideren en oplossen, en kan het langer meegaan zonder aantasting.


Er zijn verschillende soorten coatings die geschikt zijn voor het beschermen van metaal tegen corrosie en roest. Sommige coatings zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik in zoute omgevingen, andere coatings zijn bestand tegen hoge temperaturen, en zijn daarom geschikt voor gebruik in industriële omgevingen. Bij het kiezen van de juiste coating is het belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden waarin het metaal wordt gebruikt.


Bij het aanbrengen van coatings is het belangrijk om de juiste procedures te volgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het metaal grondig te reinigen en te drogen voordat de coating wordt aangebracht, zodat de coating goed kan hechten en optimaal kan werken. Ook is het belangrijk om de coating volgens de aanwijzingen op te brengen, zodat het de juiste dikte en eigenschappen heeft om het metaal te beschermen.


Coatings - Isolerende laag

Het aantal lagen dat je het best aanbrengt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort metaal, de omstandigheden waarin het metaal wordt gebruikt, en de specifieke eigenschappen van de coating die je gebruikt.

Er zijn verschillende lagen die in het algemeen gebruikt worden bij het aanbrengen van coatings op metaal. Dit zijn onder andere:

  • Grondlaag (primer): deze laag wordt aangebracht op het metaal voordat de coating wordt aangebracht, en zorgt ervoor dat de coating goed kan hechten.

  • Tussenlaag: Vormt een extra barrière tussen het metaal en de omgeving. De tussenlaag zorgt ervoor dat de coating beter kan werken en langer mee kan gaan.

  • Afwerklaag: Is de laag die het meeste zichtbaar is. De afwerklaag vormt de beschermlaag die het metaal tegen corrosie en roest beschermt.

Sommige coatings kunnen bestaan uit alleen een grondlaag en een afwerklaag, terwijl andere coatings ook een tussenlaag bevatten. Het is afhankelijk van het soort coating en de omstandigheden waarin het metaal wordt gebruikt. Als je twijfelt over hoeveel lagen je het best aanbrengt, kan je ons contacteren voor advies!


Zinklaag - Actieve Bescherming


Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen een zinklaag en een normale verfcoating. Een zinklaag is gemaakt van zink, terwijl een normale verfcoating gemaakt is van een mengsel van chemicaliën en pigmenten. Dit betekent dat een zinklaag een andere uitstraling en een andere structuur heeft dan een normale verfcoating.


Een ander belangrijk verschil is de manier waarop deze coatings werken. Een zinklaag oxideert en afgeeft als het in contact komt met zuurstof en water, en hierdoor vormt het een beschermende laag op het metaal. Een normale verfcoating daarentegen vormt een barrière tussen het metaal en de omgeving, die voorkomt dat zuurstof en water bij het metaal komen.
0 comments

Comments


bottom of page